Jadłospis
Do przygotowania posiłków używamy przypraw: pieprzu prawdziwego i ziołowego, liści laurowych, majeranku, tymianku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, ziela angielskiego, cynamonu, czosnku i soli morskiej. Jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Jadłospis przedszkole
PONIEDZIAŁEK 03.03.2025 r.
Śniadanie: płatki jaglane 20g na mleku 200ml(1,7), chleb razowy 35g(1), masło 5g(1), szynka z indyka 20g, ser żółty, pomidor 10g , ogórek świeży 10g, sałata 4g , herbata z cytryną 150ml (1,3,7,9)
II Śniadanie: melon
Obiad: Zupa barszcz biały z ziemniakami 250ml
Drugie danie: naleśniki z serem białym 70g(1,7,3), polewa truskawkowa 30g, surówka z marchewką i pomarańczą 60g , kompot 150ml
Podwieczorek: kisiel owocowy 150 ml, jabłka suszone 20g
WTOREK 04.03.2025
Śniadanie: płatki żytnie 20g na mleku(1,7), chleb słonecznikowy 35g(1), masło 5g(7), polędwica sopocka 20g, jajko gotowane 20g, kiełki 4g, papryka 10g, sałata 4g, pomidor 10g, herbata owocowa 150ml
II Śniadanie: sok owocowo-warzywny 150ml
Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (1)250ml
Drugie danie: gołąbki zawijane inaczej(3) 50g, ziemniaki 80g, bukiet warzyw 60g
Podwieczorek: ciasto murzynek 40g, mleko 150ml (1,7,3)
ŚRODA 05.03.2025
Śniadanie: kluski lane 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo dyniowe 35g, masło 5g(7), kiełbasa krakowska 20g, twarożek ze szczypiorkiem 20g(7), rzodkiewka 10g, ogórek świeży 10g , herbata z cytryną150ml
II Śniadanie: jabłko
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250ml
Drugie danie: schab w sosie własnym 70g, kasza gryczana 60g, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka zielonego i groszku z majonezem 50g , kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: jogurt naturalny z truskawkami(7) 150ml ,wafle ryżowe
CZWARTEK 06.03.2025
Śniadanie: płatki jęczmienne 20g na mleku 200ml(1,7), chleb orkiszowy 35g, masło 5g(7), szynka 20g, mozzarella 20g(7), ogórek kwaszony 10g, sałata 4g, kiełki 4g, papryka 10g,herbata owocowa
II Śniadanie: gruszka
Obiad: Zupa szpinakowa z pestkami dyni 250ml
Drugie danie: gulasz wieprzowy 70g, kopytka(1,3) 60g, fasolka szparagowa żółta i zielona 50g, kompot 150ml
Podwieczorek: kasza manna z polewą wiśniową(7,1)150ml, napój cytrynowy 150ml
PIĄTEK 07.03.2025
Śniadanie: bułka graham 35g(1), masło 5g(7), twarożek na słodko 20g(7), dżem 20g, pomidorki koktajlowe 20g, kawa zbożowa 150ml
II Śniadanie: ananas
Obiad: Zupa kapuśniak z ziemniakami 250ml
Drugnie danie: zapiekanka makaronowa z łososiem i warzywami 100g, kompot 150ml
Podwieczorek: sok marchewkowy 150ml , herbatniki 15g (7)
JADŁOSPIS MOŻE ULEC DROBNYM ZMIANOM