Jadłospis
Do przygotowania posiłków używamy przypraw: pieprzu prawdziwego i ziołowego, liści laurowych, majeranku, tymianku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, ziela angielskiego, cynamonu, czosnku i soli morskiej. Jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Jadłospis przedszkole
PONIEDZIAŁEK 09.06.2025
Śniadanie: płatki jęczmienne 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo 35g(1),masło 5g(7),pasta z białej fasoli 20g , wędlina 20g
pomidor 10g, ogórek świeży 10g, sałata 4g, kiełki 4g, herbata mięta 150ml.
II śniadanie: jabłko
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej i pomidorów 250ml (włoszczyzna, soczewica, pomidory, przyprawy) (9)
Drugie danie: makaron z truskawkami i serem białym 180g, kompot 150ml
Podwieczorek: bułka z masłem 35g/5g , serem żółtym 20g, ogórek kiszony 10g, herbata owocowa 150ml
WTOREK 10.06.2025
Śniadanie: kasza kukurydziana 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo 35g(1), masło 5g(7), wędlina 20g, mozzarella 20g(7), kiełki 5g, rukola 5g, pomidor 10g , ogórek świeży 10g , herbata z cytryną 150ml
II śniadanie: arbuz
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem ( włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, pomidory, ryż, przyprawy) (9,7)
Drugie danie: schabowe kotlety 50g z ziemniakami 80g , mizeria 40g(7), kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem 10g/20g , kawa do picia 150ml
ŚRODA 11.06.2025
Śniadanie: płatki jaglane 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo 35g(1), 20g , pasta z sera żółtego i jajka 20g, ser camembert 20g, papryka czerwona 10g i żółta 10g, pomidor 10g, kiełki 4g, sałata 4g, herbata mięta 150ml.
II śniadanie: winogrono
Obiad: Zupa krupnik z kaszą ( włoszczyzna, przyprawy, kasza) (9)
Drugie danie: gulasz z białej kiełbasy 80g , ziemniaki 100g, surówka z pora 60g
Podwieczorek: ciasto jogurtowe 60g (7), woda z cytryną 150ml
CZWARTEK 12.06.2025
Śniadanie: płatki owsiane 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo 35g(1), masło 5g(7), wędlina 20g, jajko gotowane 20g, sałata 4g, papryka 10g, ogórek kiszony 10g, pomidor 10g, herbata z cytryną 150ml
II śniadanie: truskawki
Obiad: Zupa ziemniaczana (włoszczyzna, przyprawy, ziemniaki) 250ml
Drugie danie: spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 180g, makaron 60g(1), kawałki kalarepy 10g, kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: bułeczka maślana 50g (1,7) , herbata mięta 150ml
PIĄTEK 13.06.2025
Śniadanie: tosty 35g(1), ser żółty 20g(7), papryka 10g, ogórek świeży 10g, kiełki 4g ,kawa zbożowa (7)150ml
II śniadanie: banan
Obiad: Zupa zacierkowa 250ml (włoszczyzna, przyprawy, zacierki)(9)
Drugie danie: kotlet rybny 60g(4,3) , ziemniaki 80g, surówka z ogórka kiszonego kukurydzy i jabłka 50g, kompot
Podwieczorek: koktajl jogurtowo-wiśniowy 150ml, wafle kukurydziane (1,7)
Jadłospis może ulec zmianie
JADŁOSPIS MOZE ULEC DROBNEJ ZMIANIE