Jadłospis
Do przygotowania posiłków używamy przypraw: pieprzu prawdziwego i ziołowego, liści laurowych, majeranku, tymianku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, ziela angielskiego, cynamonu, czosnku i soli morskiej. Jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Jadłospis przedszkole
PONIEDZIAŁEK 26.05.2025
Śniadanie: masło 5g(7), ser żółty 20g, wędlina 20g, sałata 4g, pomidor 10g, ogórek świeży 10g, szczypiorek, kawa zbożowa150ml
II śniadanie: jabłko 60g
Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami (włoszczyzna, groch, ziemniaki, przyprawy)(9)200ml
Drugie danie: naleśniki z serem białym 80g (7)i polewą truskawkową 30g, marchewka z jabłkiem 40g (1,7), kompot z owoców 150ml.
Podwieczorek:sok marchewkowy 150ml, herbatniki 10g(7) (grupa I i II)
Wtorek 27.05.2025
Śniadanie:płatki ryżowe 20g na mleku 200ml(1,7) , pieczywo 35g(1), masło 5g(7), jajko gotowane 20g, ser camembert 20g(7), rzodkiewka 10g, sałata 4g, pomidor 10g ,herbata owocowa 150ml
II śniadanie: arbuz 150ml
Obiad:Zupa kalafiorowa z makaronem (włoszczyzna, przyprawy, kalafior ,makaron) (9,7)200ml
Drugie danie: kotlet mielony 60g , ziemniaki 80g , marchewka z groszkiem 50g , kompot 150ml
Podwieczorek: galaretka 50g , herbata rumianek 150ml, chrupki kukurydziane.
Środa 28.05.2025
Śniadanie:pieczywo 35g(1), masło 5g(7), schab pieczony 20g, ser mozzarella 20g(7),sałata 4g, papryka 10g, ogórek świeży 10g, herbata rumianek 150ml
II śniadanie: jabłko 60g
Obiad:Zupa szczawiowa z ziemniakami (seler, włoszczyzna, przyprawy)(9) 200ml
Drugie danie: kurczak pieczony w ziołach 50g , ryż z kurkumą 70g, surówka colesław 40g, kompot z owoców 150ml
Podwieczorek:sok marchewkowy 150ml, herbatniki 10g. (7) (grupa III i IV)
Czwartek 29.05.2025
Śniadanie:płatki żytnie 20g na mleku 200ml(1,7), pieczywo 35g(1), masło 5g(7), pasta z wędlina 20g, serek wiejski 20g, sałata, rzodkiewka, kiełki, ogórek kiszony, herbata owocowa.
II śniadanie: marchewka i kalarepa
Obiad:Zupa barszcz biały z ziemniakami 200ml
Drugie danie: kawałki indyka z warzywami po meksykańsku 100g, kasza bulgur 60g, kompot owocowy
Podwieczorek:bułka 35g , krem z daktyli 20g , herbata mięta 150ml
Piątek 30.05.2025
Śniadanie:pieczywo 35g(1), masło 5g(7),ser biały 20g, dżem 20g, pomidorki koktajlowe 10g , papryka 10g , kawa zbożowa 150ml
II śniadanie:melon
Obiad:Zupa selerowa z makaronem muszelki (seler, włoszczyzna, makaron) (9,7) 200ml
Drugie danie: ryba po grecku 60g , ziemniaki 80g, paski ogórka kiszonego 20g, kompot z owoców 150ml (3,4)
Podwieczorek:ciastka owsiane z żurawiną własnego wyrobu (3,7)
herbata owocowa 150ml
JADŁOSPIS MOZE ULEC DROBNEJ ZMIANIE