Jadłospis
Do przygotowania posiłków używamy przypraw: pieprzu prawdziwego i ziołowego, liści laurowych, majeranku, tymianku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, ziela angielskiego, cynamonu, czosnku i soli morskiej. Jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Jadłospis przedszkole
WTOREK 22.04.2025
Śniadanie: Płatki owsiane 20g na mleku 200ml(1,7), bułka 35g, masło 5g(7), pasta z wędlin 20g, ser mozzarella 20g(7), sałata 4g, papryka 15g, herbata mięta 150ml (1,3,7,9)
II Śniadanie: melon
Obiad: Zupa szczawiowa z ziemniakami (szczaw, włoszczyzna, przyprawy, ziemniaki) 250ml (9)
Drugie danie: kotlet z ryby 60g(3,4) , ziemniaki 80g, surówka z ogórka kiszonego, kukurydzy i jabłka 50g, kompot owocowy 150ml.
Podwieczorek: pieczywo chrupkie (wasa), twarożek czekoladowy(7) 20g, herbata rumianek 150ml.
ŚRODA 23.04.2025
Śniadanie: kasza manna 20g na mleku 200ml(1,7) , chleb dyniowy 35g, masło 5g(7), wędlina 20g, pasta jajeczna z chrzanem 20g, rzodkiewka 15g, ogórek kiszony 20g, sałata 4g, herbata z cytryną150ml (1,3,7,9)
II Śniadanie: jabłko
Obiad: Zupa wielowarzywna z ryżem (włoszczyzna, przyprawy, ryż, warzywa)(9)
Drugie danie: kotlet mielony 60g(3), ziemniaki 80g, mizeria 50g(7), kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: galaretka owocowa 60g, herbatniki 10g, mięta 150ml
CZWARTEK 24.04.2025
Śniadanie: płatki jęczmienne 20g na mleku(1,7), chleb razowy 35g, masło 5g, ser żółty 20g(7), wędlina 20g, ogórek świeży 10g, pomidor 10g, sałata 4g
II Śniadanie: banan
Obiad: Krem z brokułów pestki dyni 250ml (włoszczyzna, brokuły, pestki dyni, przyprawy)(9)
Drugie danie: łazanki (makaron łazanki, mięso, kapusta kiszona) 80g, słupki ogórka kiszonego 20g, kompot 150ml (1)
Podwieczorek: ciasto jabłkowe 40g(1,3), herbata owocowa 150ml
PIĄTEK 25.04.2025
Śniadanie: bułka kajzerka 5g, masło 5g(7), ser biały 20g(7), dżem20g, pomidorki koktajlowe 15g, bawarka 150ml(7)
II Śniadanie: kalarepa i marchewka do chrupania
Obiad: Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak (pieczarki, włoszczyzna, przyprawy, kasza pęczak)(9) 200ml
Drugnie danie: makaron ze szpinakiem i kurczakiem(1) 100g, mieszanka warzyw 9-składnikowa 50g, kompot 150ml
Podwieczorek: jogurt truskawkowy 150ml, biszkopty.(1,7)
JADŁOSPIS MOŻE ULEC DROBNYM ZMIANOM