Jadłospis
Do przygotowania posiłków używamy przypraw: pieprzu prawdziwego i ziołowego, liści laurowych, majeranku, tymianku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, ziela angielskiego, cynamonu, czosnku i soli morskiej. Jadłospis może ulec drobnym zmianom.
PONIEDZIAŁEK 01.09.2025
Śniadanie: kluski lane 20g(1) na mleku 200ml(7), pieczywo słonecznikowe 35g(1), masło 5g (7), wędlina 20g,pomidor 10g, sałata 4g, rzodkiewka 10g, herbata z cytryną 150ml
II śniadanie: arbuz 60g
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami 220ml( ogórki kwaszone, ziemniaki, włoszczyzna, przyprawy)
Drugie danie: makaron z serem białym 60g/40g(1,7) , polewa truskawkowa 35g , marchewka słupki 30g, kompot z owoców 150ml.
Podwieczorek: bułka z masłem 35g/5g(1,7), ser żółty 20g(7), papryka 10g, ogórek kiszony 10g, herbata rumianek 150ml
WTOREK 02.09.2025
Śniadanie: Płatki żytnie 20g(1) na mleku 200ml(7), chleb orkiszowy 35g(1), masło 5g(7), pasta z białej fasoli 20g, papryka 10g, sałata 4g, ogórek kiszony 10g, kiełki 4g , herbata owocowa 150ml
II śniadanie: sok owocowo-warzywny 150ml
Obiad: Zupa solferino (włoszczyzna, fasolka szparagowa, groszek zielony, przyprawy), 220ml
Drugie danie: kotlety z piersi w płatkach kukurydzianych 60g(3,1), ziemniaki 80g, sałata ze śmietaną 40g, kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: pizza z serem żółtym i wędliną 60g(1,3,7) , herbata mięta 150ml.
ŚRODA 03.09.2025
Śniadanie: Płatki jaglane 20g(1) na mleku 200ml(7), pieczywo razowe 35g, masło 5g, pasta z jajka i awokado 20g(3), pomidor 10g, herbata rumianek 150ml
II śniadanie: jabłko 60g
Obiad: Zupa barszcz biały z ziemniakami 220ml(ziemniaki, przyprawy, włoszczyzna)(7)
Drugie danie: schab w sosie własnym 100g, kasza gryczana 60g , bukiet warzyw 50g , kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: galaretka 50g, chrupki kukurydziane 10g
CZWARTEK 04.09.2025
Śniadanie: kasza manna 20g na mleku 200ml, chleb kanapkowy 35g, masło 5g, wędlina 20g, sałata 4g, ogórek świeży 10g,pomidor 10g, rzodkiewka 10g, herbata z cytryną 150ml.
II śniadanie: kiwi 50g
Obiad: Zupa krupnik z kaszą 220ml (włoszczyzna, przyprawy, kasza jęczmienna)
Drugie danie: gulasz z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 100g, ziemniaki 80g , surówka z ogórka kiszonego cebuli i jabłka 50g, kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: ciasto murzynek 50g(1,3,7) , mleko 150ml.(7)
PIĄTEK 05.09.2025
Śniadanie: bułka biała 35g(1), masło 5g(7), ser biały 20g(7), dżem 15g, kawa zbożowa 150ml
II śniadanie: ananas 50g
Obiad: Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym 220ml (1)(brokuły, włoszczyzna, przyprawy)
Drugie danie: makaron z łososiem w sosie śmietanowym z warzywami 180g, kompot owocowy 150ml (1,7)
Podwieczorek: kasza manna z polewą malinową 150ml (1,7),herbata rumianek 150ml